FritPlaneet
Image default
Gezondheid

Vitamine B voordelen

In dit artikel willen we alle vitamine B voordelen met je bespreken. Want dat vitamine B veel voordelen heeft, dat staat wel vast. Het vitamine B-complex is een supplement dat meestal acht van de B-vitaminen levert: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine).

B-vitamines in vlees

B-vitamines komen van nature voor in vlees, bladgroenten, zuivel, bonen, erwten en volle of verrijkte granen. Ze zijn oplosbaar in water en spelen een essentiële rol bij bepaalde lichaamsfuncties, zoals je lichaam helpen energie te maken uit het voedsel dat je eet en rode bloedcellen te vormen.

Voordelen voor de gezondheid

De prangende vraag is natuurlijk waar is vitamine B goed voor? Wel, elk van de acht vitaminen in vitamine B-complex supplementen heeft zijn eigen unieke set gezondheidsvoordelen. Zo is vitamine B1 cruciaal voor de groei, ontwikkeling en functie van cellen in het lichaam. Andere vitamines, zoals B2, werken in het lichaam samen met andere B-vitamines om voedsel om te zetten in energie. B2 zet B6 om in een bruikbare vorm en helpt bij de productie van niacine, dat voornamelijk uit voedsel wordt verkregen en essentieel is voor de goede werking van cellen.

Vitamine B5

Terwijl vitamine B5 vetten en koolhydraten afbreekt voor energie en het lichaam helpt bij het gebruik van andere vitamines, zoals riboflavine (te vinden in B2), is B6 betrokken bij de immuunfunctie en is het lichaam nodig om eiwitten en koolhydraten uit voedsel te gebruiken en op te slaan in de vorm van glycogeen.

Vitamine B7

B7 helpt het lichaam om vetten, koolhydraten en eiwitten uit het voedsel dat je eet om te zetten in energie. Het is ook nodig om vetzuren te maken (die de algemene gezondheid helpen opbouwen en ondersteunen) en om botten en haar gezond te houden. Vitamine B9 is nodig voor de productie en het onderhoud van DNA (het genetisch materiaal in alle lichaamscellen), terwijl B12 belangrijk is voor de eiwitstofwisseling.

Vitamine B supplementen

Vergeet niet dat niet iedereen vitamine B-supplementen nodig heeft. Praat met je zorgverlener als je denkt dat je baat kunt hebben bij suppletie. Afhankelijk van je individuele behoeften kan je arts je adviseren een specifiek B-vitaminesupplement te nemen, zoals B6 of B12, in plaats van een vitamine B-complex supplement.

Zet voedsel om in energie

De meeste B-vitaminen zijn betrokken bij het omzetten van voedsel in energie. Sommige helpen bij het metaboliseren van koolhydraten en andere bij het afbreken van vet en/of eiwit.

Hoewel dit een essentieel proces is, wil dat niet zeggen dat het nemen van een vitamine B-complex supplement je energie verhoogt. Hoewel B-vitaminen essentieel zijn voor je lichaam, is het effect anders wanneer ze worden geconsumeerd in de vorm van voedingssupplementen in plaats van voedsel. Een B-complex supplement kan een specifiek vitaminetekort of -tekort aanvullen, maar het kan geen energie leveren in de vorm van calorieën zoals een voedingsbron.

Ondersteunt de gezondheid van de hersenen

Uit onderzoek blijkt dat B-vitaminen zo ongeveer elk aspect van de gezondheid van de hersenen ondersteunen. Hoewel alle B-vitaminen een gezonde hersenfunctie bevorderen, geeft een overzicht uit 2016, gepubliceerd in Nutrients, aan dat met name vitamine B6, B9 en B12 een rol spelen bij het homocysteïnemetabolisme, wat het risico op cognitieve achteruitgang en dementie helpt verminderen. Met name B12 ondersteunt gezonde DNA-structuren, wat belangrijk is tijdens de foetale ontwikkeling en het voorkomen van chronische ziekten en kanker.

Vitamine B6 ondersteunt zowel de ontwikkeling als de functie van de hersenen, terwijl vitamine B9 het risico op geboorteafwijkingen van de hersenen en de wervelkolom, zoals spina bifida, kan verminderen.

Produceert rode bloedcellen

Sommige B-vitaminen, met name vitamine B12, spelen een essentiële rol bij de vorming van rode bloedcellen. Gezonde rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof naar alle delen van het lichaam te vervoeren, en bij een tekort aan vitamine B12 zal het lichaam moeite hebben om voldoende rode bloedcellen aan te maken, wat vaak leidt tot bloedarmoede.

Vitamine B2 en B9 zijn ook nodig voor de productie en groei van rode bloedcellen. Terwijl vitamine B5 een rol speelt bij de productie van rode bloedcellen, helpt het ook de hoeveelheid cholesterol die het lichaam aanmaakt te verminderen. En vitamine B6, die nodig is voor meer dan 100 verschillende enzymreacties in het lichaam, helpt bij de vorming van hemoglobine, waardoor rode bloedcellen ook zuurstof door het bloed kunnen vervoeren.

Bevordert de gezondheid van het zenuwstelsel

Vitamine B2 helpt de ogen, het zenuwstelsel en de huid gezond te houden. Het helpt ook bij de omzetting van voedsel in energie en helpt enzymen in het lichaam goed te functioneren – en niet te vergeten, het maakt en repareert DNA,1 en helpt bij de optimale werking van het spijsverterings- en zenuwstelsel. 

Ondersteunt de hormoonproductie

Vitamine B3 en B5 zijn nodig voor de productie van hormonen in de bijnieren, zoals geslachts- en stresshormonen. Anderzijds stimuleert vitamine B6 neurotransmitters en hormonen die de stemming beïnvloeden en de biologische klok van het lichaam regelen.

Kan stress verminderen

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde B-vitaminen kunnen helpen om stress te verlichten. Een studie uit 2019, gepubliceerd in Nutrients, stelde bijvoorbeeld vast dat vitamine B-suppletie de stemming ten goede kan komen, hoewel meer onderzoek naar de voedingspatronen en de status van micronutriënten van bredere populaties nodig is om een op bewijs gebaseerde aanbeveling te doen.

Kan migraine voorkomen

Van vitamine B-supplementen is vastgesteld dat ze bij sommige mensen migraine voorkomen, zoals in een rapport uit 2015 waarin de effecten van vitamine B-supplementen op personen met migraine werden geanalyseerd. De auteurs stelden vast dat verlaging van het homocysteïnegehalte met foliumzuur (de synthetische vorm van foliumzuur) en vitamine B6 en B12 kan helpen de symptomen te verminderen die samenhangen met migraine met aura – dat wil zeggen een terugkerende hoofdpijn met gevoelsstoornissen.

Het rapport merkt echter op dat er strenger onderzoek nodig is om de veiligheid en werkzaamheid vast te stellen van vitamine B-suppletie als preventieve maatregel voor mensen met chronische migrainehoofdpijn.

Mogelijke vitamine B bijwerkingen

Hoewel vitamine B-complex supplementen in water oplosbaar zijn en niet lang in het lichaam worden vastgehouden, kunnen grote doses in supplementvorm bepaalde bijwerkingen veroorzaken. Er is een dagelijks aanvaardbaar innameniveau (UL) voor sommige B-vitaminen (dat hoger is dan wat de meeste mensen nodig hebben), maar het is niet vastgesteld voor alle B-vitaminen.

Bijvoorbeeld, de ADH voor thiamine (vitamine B1) is 1,2 milligram en er is geen aanvaardbare bovengrens omdat er geen bijwerkingen zijn vastgesteld bij innames boven de 50 milligram – maar dat betekent niet dat die er niet kunnen zijn.15 De aanvaardbare bovengrens voor niacine (vitamine B3) is 35 milligram,12 voor vitamine B6 is dat 100 milligram,2 en vitamine B9 (folaat) is 1000 microgram.

Vitamine B12

Van vitamine B12 is vastgesteld dat het de achteruitgang van de nierfunctie versnelt en het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen verhoogt bij mensen met een verminderde nierfunctie. Hoge doses vitamine B12, ingenomen met foliumzuur, zijn in verband gebracht met een groter risico op kanker en sterfte,20 samen met acne en rosacea bij sommige mensen.

We hopen je wat wijzer te hebben gemaakt van alle voordelen die vitamine B supplementen kunnen bieden. Maar, zoals altijd: voordat je met een supplement begint, moet je wel eerst even met je huisarts overleggen. Meer informatie vind je ook op kanker.be