FritPlaneet
Image default
Financieel

Uw zwarte lijst registratie binnenkort online te raadplegen!

Alle huishoudens kunnen eind dit jaar via internet navraag doen hoeveel krediet zij hebben uitstaan volgens de zwarte lijst registratie. Hiertoe gaat de stichting een nauwe samenwerking aan met de banken. Met het initiatief wil het kredietbureau inspringen op een groeiende behoefte bij consumenten om inzicht te krijgen in hun financiële plaatje, schrijft het Laatste nieuws.

Jaarlijks vragen 150.000 mensen aan het zwarte lijst welke kredieten zij op dit moment hebben en welke leningen of schulden de afgelopen vijf jaar zijn beëindigd. Het opvragen van die informatie gaat nu nog omslachtig. Klanten moeten hiertoe eerst naar de bank, daar allerlei formulieren invullen en vervolgens 4,95 euro betalen. We willen de toegang tot onze database laagdrempelig maken, zodat huishoudens gemakkelijk inzage krijgen in hun gegevens. We willen met onze tijd meegaan en een transparante organisatie zijn, aldus zwarte lijst directeur Peter van den Bosch in DFT.

Meer openheid bij een zwarte lijst registratie.

Het Bureau Krediet Registratie (zwarte lijst registratie) wil dat de Tweede Kamer heldere wetgeving invoert om af te bakenen hoever de schuldregistratie mag gaan. Dat gaat ten koste van de privacy van burgers, maar de toenemende schuldproblematiek rechtvaardigt volgens het zwarte lijst registratie meer bewegingsvrijheid om huishoudens met betalingsproblemen uit verdere problemen te houden.

Wanbetalers bij onder andere de Belastingdienst, energiebedrijven en woningbouwverenigingen vallen nu buiten het oog van het zwarte lijst registratie. Hun schulden zijn daardoor onzichtbaar bij banken die bijvoorbeeld kredieten verstrekken. Volgens de zwarte lijst registratie kunnen huishoudens met grote schulden nu nog te gemakkelijk geld lenen, meldt Sp!ts.

Het aantal huishoudens met een zwarte lijst registratie-registratie is sinds begin dit jaar met zo’n tien procent gestegen en bedraagt nu 119.000 huishoudens.

Zwarte lijst registratie: hoe krijg ik die en waar kan ik dan nog lenen?

Stel u hebt ooit een betalingsachterstand bij een Telecom aanbieder of een financiële instelling gehad dan bent u in aanmerking gekomen voor een negatieve registratie. Voor slechts enkele tientjes achterstand kunt u al geregistreerd staan met een kruisje achter uw naam. Maar let wel, als een bedrijf u negatief registreert zijn zij ertoe verplicht u op de hoogte te brengen middels een brief. Op de website van de Krediet Registratie lees je er meer over.

Wat zijn de gevolgen?

In Belgie staan meer dan 5 miljoen mensen ingeschreven. Het merendeel is positief. Alle overeenkomsten met dergelijke bedrijven staan namelijk ingeschreven. Een deel heeft een negatieve zwarte lijst registratie opgelopen. In dat geval kunt u geen geld lenen. Als u wel een zwarte lijst registratie heeft maar dat betreft geen negatieve registratie, dan kunt u nog wél geld lenen met een minilening in Belgie.

 

Bezoek de website voor meer informatie : Klik hier