FritPlaneet
Image default
Aanbiedingen

Hoe je een harnas omdoet bij een kat

Hoe je een harnas omdoet bij een kat

Een harnas en riem kunnen helpen om uw kat veilig buiten te houden, maar kunnen lastig in het gebruik zijn. Hier lees je hoe je een tuigje veilig omdoet bij een kat, zodat je katachtige vriend de buitenlucht kan verkennen zonder gewond te raken of te verdwalen.

Kattentuigjes zijn niet alleen bedoeld om uw kat aan de lijn te doen voor een wandeling buiten! Natuurlijk kan een tuigje kat uw kat veilig houden op uw gezamenlijke buitenavonturen, maar het kan ook helpen als u haar naar de dierenarts moet brengen of haar een bad moet geven. Omdat het lastig kan zijn om haar erin te krijgen, lees dan verder om erachter te komen hoe je het harnas van je kat omdoet zodat ze veilig blijft.

Waarvoor wordt een kattentuig gebruikt?

Geloof het of niet, het is mogelijk om met uw kat te gaan wandelen in de buitenlucht. Een kat aan de lijn klinkt misschien gek, maar veel katten genieten echt van de aanblik, de geluiden en de geuren van de buitenwereld, en het kan een geweldige band scheppen en uw kat beweging geven. Krabpalen zijn tenslotte bedoeld om de bast van een boom na te bootsen. Katten hebben een natuurlijke drang om te krabben om hun territorium af te bakenen en zich te gedragen als de roofdieren in de jungle van vroeger. Natuurlijk vindt niet elke kat het prettig om buiten te zijn of om ontspannen door de buurt te wandelen.

Hoe doe je een kattentuigje veilig om?

Er zijn twee soorten tuigjes voor katten: een achtvormige en een H-tuigje. Het achtvormige tuig ziet eruit zoals het klinkt: er zijn twee lussen aan bevestigd die een achtvorm creëren. De kop van de kat gaat door de ene lus, en de romp door de andere. Dit harnas geniet de voorkeur van professionals omdat het beter vastzit (en dus moeilijker uit te trekken is). Voor beide stijlen moet u de maten van uw kat opnemen om te zien welke maat het beste past. Hoewel de meeste harnassen verstelbare riemen hebben, moet u uw kat toch opmeten om een comfortabele en veilige pasvorm te garanderen.

Hoe doe je een achtvormige harnas aan?

  • Houd het achtvormige harnas voor u uit en kijk welke lus de kleinste van de twee is – deze gaat over de kop van uw kat en heeft meestal geen gesp.
  • De grotere lus moet worden losgemaakt om rond de borst van de kat te wikkelen. Begin met de kleine lus over de kop van uw kat te schuiven, en leid dan de achterkant naar de borst van uw kat.
  • Maak de gesp vast en pas hem zo nodig aan.

Een H-harnas omdoen

Het H-harnas ziet eruit als twee lussen die met elkaar verbonden zijn door een kort riempje.

  • Nogmaals, kijk welke lus kleiner is en schuif de kop van de kat er voorzichtig doorheen.
  • Zoek een kleine metalen lus die het harnas met een riem verbindt, en houd dat uiteinde tussen de schouderbladen van uw kat.
  • Maak de andere lus los, en u ziet een “D”-vorm aan één kant van het tuigje.
  • Haal de voorpoot van uw kat door de “D”-vorm en trek het uiteinde van de gesp onder de borst en weer omhoog om aan te sluiten op het stuk op de schouderbladen. Een comfortabel harnas moet strak zitten, maar er moeten twee tot drie vingers tussen de kat en het harnas passen.