FritPlaneet
Image default
Aanbiedingen

Hoe kies je de beste smartphone: Apple of Samsung?

Apple en Samsung zijn de grote tech titanen in de smartphone wereld. Maar voor welk merk kun je het beste gaan? Als je naar een high end mobiele telefoon op zoek bent. Dan zijn de twee populairste opties op dit ogenblik de Apple iPhone 14 en de Samsung Galaxy S22. Kiezen tussen deze twee merken is geen gemakkelijke taak. Maar wij zijn hier gelukkig voor jou om je daarbij een handje te helpen.

De Apple iPhone 14 familie

De standaard Apple iPhone 14 is de nieuwe vlaggenschip telefoon van Apple. Het werd in september 2022 uitgebracht. Het bevat een 6,1 inch Super Retina XDR OLED scherm met een hoge resolutie van 2.532 x 1.170. Deze iPhone heeft dezelfde 12MP dual camera opstelling als haar voorganger. Maar wordt nu met nieuwe functies geleverd, waaronder een grotere beeldsensor. Om zo de kwaliteit van de foto’s die je in donkere omgevingen maakt te verbeteren.

De standaard versie biedt helaas geen telelens of de nieuwe Dynamic Island inkeping op het beeldscherm. Dit in tegenstelling tot de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max van dezelfde familie. En de iPhone 14 Plus is daarnaast als een iets grotere iPhone 14 met een 6,7 inch scherm en met een batterij die langer meegaat.

De Samsung Galaxy S22 familie

De Samsung Galaxy S22 5G, het standaardmodel uit Samsung’s nieuwste familie, kwam al in maart 2022 uit. Het lijkt behoorlijk op haar voorganger, maar biedt toch nog een aantal opvallende upgrades. Het beschikt over een 6,1 inch Dynamic AMOLED scherm met een resolutie van 2.340 x 1.080. De ingebouwde 50MP hoofdlens, 10MP telefotolens, 12MP ultragroothoeklens en een 10MP selfie cameralens zullen zonder meer zeer veelzijdige camera-opnamen mogelijk maken. Over de andere S22 familieleden valt te melden dat de Samsung Galaxy S22+ 5G een groter 6,6 inch scherm heeft. En dat de Samsung Galaxy S22 Ultra 5G over de meest geavanceerde lenzen beschikt.

De prijs-kwaliteit verhouding van beide topmodellen

Laten we het gelijk maar eerlijk zeggen: Apple is absoluut geen kampioen als het om de prijs-kwaliteitverhouding van haar hardware gaat! Het Amerikaanse bedrijf staat al langer bekend om het aanbieden van smartphones die technisch minder geavanceerd dan hun concurrenten zijn. En ze doet dit wel tegen hogere prijzen.

Ondanks dat de topmodellen van Samsung de afgelopen jaren in prijs zijn gestegen om de prijzen van Apple te benaderen, streeft dit Zuid-Koreaanse merk ernaar om in elke nieuwe generatie de allernieuwste technologische innovaties aan te bieden!

Dus als je naar de technische specificaties van de recentste smartphones van Apple en Samsung kijkt, dan zul je opmerken dat Samsung een veel interessante smartphone aanbiedt. Bovendien is het zo dat als je naar een goede Samsung Black Friday S22 deal op zoek gaat, zo’n Samsung nog een stuk aantrekkelijker wordt. Want iedereen weet wel dat de iPhones bijna nooit spectaculair afgeprijsd zijn.

We moeten echter toegeven dat de technische specificaties niet alles zijn. En dat dit vooral terug te zien is in de software-optimalisatie die op de Apple iPhone 14 modellen is uitgevoerd. Apple doet dit immers beter dan Samsung met haar native ecosysteem. Samsung is voor vrijwel alles qua apps en services volledig op Google aangewezen.

Maar het goede nieuws is dat jij de look en feel van je Samsung telefoon volledig naar wens kunt aanpassen. Ondanks dat Apple hier met haar laatste software update verbeteringen in aangebracht heeft, blijven de mogelijkheden hiervoor bij iOS beperkt.

Het besturingssysteem van beide smartphones

Beroemd om haar interne expertise, gebruikt Apple iPhone haar eigen iOS besturingssysteem. Deze software is geheel eigendom van Apple. Dit betekent dat de fabrikant veel meer controle heeft over het leveren van updates en beveiligingspatches. Iets wat heel anders in z’n werk gaat bij gebruikers van het Google Android besturingssysteem.

De smartphones van Samsung draaien op Android. De Samsung Galaxy apparaten worden bij aankoop veelal met de allernieuwste versie Android software gelanceerd. Samsung biedt daarbij haar eigen One UI aan. Wat een extra schil voor het Android besturingssysteem is, die diverse visuele en functionele verbeteringen biedt.

Kortom

Zo valt er te concluderen dat de beste smartphone niet per se degene met de beste technische specificaties is. Dit geldt ook voor haar prijs, want de duurste mobiele telefoon is ook niet altijd de beste. De 128 GB iPhone 14 is met haar standaard prijs vergelijkbaar geprijsd als de Samsung Galaxy S22. En met de Pro en Ultra modellen bieden Apple en Samsung ook min of meer hetzelfde.

Je kunt met geen enkele keuze echt in de fout gaan. Geef jij de voorkeur aan het uiterlijk van de Galaxy S22 hardware in combinatie met het Android besturingssysteem? Ga dan voor een Galaxy S22 model dat bij jouw budget past. Houd je daarentegen meer van de mooie vormgeving en iOS van Apple? Kies dan voor het iPhone 14 model dat het beste bij jou past.