FritPlaneet
Image default
Woning en Tuin

Wat is mijn woning waard?

Nieuwsgierig zijn naar de werkelijke waarde van je huis is misschien iets waar je je al lang over hebt nagedacht. Sommige mensen zeggen misschien dat een huis alles waard is wat iemand ervoor wil betalen. Als je aan iemand vraagt: “Hoeveel kost mijn huis?”, zal het antwoord variëren, afhankelijk van de markt en aan wie je het vraagt. Je bent beter uitgerust om te kopen, verkopen, herfinancieren, toegang te krijgen tot het eigen vermogen in je huis en zelfs goedkopere onroerendgoedbelasting te onderhandelen als je weet hoe je je huis moet waarderen. Inzicht in de waarde van je woning is daarom cruciaal. Hieronder lees je hoe je je woning op vijf verschillende manieren kunt taxeren.

Maak gebruik van internet tools voor taxatie

Er zijn tal van huizenwaarde calculators beschikbaar op internet. Veel huiseigenaren die de waarde van hun huis hebben geschat, gebruikten ten minste één online simulator. Deze tools, technisch bekend als geautomatiseerde waarderingsmodellen, worden vaak geleverd door kredietverstrekkers of vastgoedwebsites. Deze programma’s proberen de waarde van je huis te schatten op basis van recente verkoop- en overdrachtsprijzen in de buurt. Het wordt gedaan door gebruik te maken van openbare documenten zoals eigendomsoverdrachten, eigendomsakten en belastingaanslagen, evenals enkele wiskundige modellering. Deze technologieën maken gebruik van een ‘betrouwbaarheidsscore’ om te kwantificeren hoe dicht een schatting in de ogen van de provider bij de marktwaarde ligt. Elke AVM heeft zijn eigen methode om vertrouwen te evalueren. Maar als je meer informatie wilt over een online taxatie, moet je altijd een lokale vastgoedprofessional raadplegen. De meeste AVM’s op vastgoedsites zijn voornamelijk bedoeld voor marketing en het genereren van leads. Zelfs met schaarse gegevens kunnen ze een waarde leveren voor bijna elk onroerend goed. Het vermindert echter de nauwkeurigheid in het proces.

Huur een makelaar in om je huis te analyseren

Je kunt een vergelijkende marktanalyse aanvragen bij een lokale makelaar wanneer je bereid bent meer te weten te komen over de waarde van je huis. De lokale makelaars bieden mogelijk gratis een marktanalyse aan of ze kunnen ook registratiekosten woning voor de analyse vragen. Een vergelijkende marktanalyse biedt een beoordeling door een makelaar van het huis en de markt om een ​​schatting van de waarde te geven, vaak voor advertentiedoeleinden. Je moet echter weten dat het minder grondig is dan een professionele beoordeling.

Een gediplomeerd taxateur inschakelen

Je kunt altijd een taxateur inschakelen om de waarde van je woning te bepalen. Veel huiseigenaren gebruiken een taxatie om de waarde van hun huis te weten. De rol van de taxateur is om een ​​waarde te geven, afhankelijk van de behoeften van hun klanten. Klanten willen soms de waarde voor een datum in het verleden of in het heden, zodat ze het verschil kunnen vergelijken. Bij het uitvoeren van hun werk beoordelen taxateurs de markt, het gebied, de stad en de buurt waar het huis zich bevindt. Ze beoordelen ook de kenmerken van het huis, inclusief de verbeteringen en de omliggende grond. Verder worden vergelijkbare objecten vermeld, zoals informatie over verkochte, beursgenoteerde, leegstaande, geprijsde, afgeschreven en andere informatie over vergelijkbare woningen op dezelfde markt. Deze details worden samengebracht om een ​​definitief waardeoordeel voor het huis te produceren dat in een formeel rapport wordt gepresenteerd.