FritPlaneet
Image default
Woning en Tuin

DIY veranda bouwen: waar moet je op letten?

De voordelen die veranda’s bieden maken dat steeds meer huishoudens het plaatsen hiervan overwegen. Het ene gezin kiest voor een bestaande overkapping met lamellen uit de tuinwinkel; de ander ontwerpt en bouwt zelf een variant. Met een veranda geniet je een groot deel van het jaar van de tuin. Je bent niet afhankelijk van het weer; ook bij een zomers buitje zit je buiten. Combineer de veranda met een terrasverwarmer om er ook in de herfst of bijvoorbeeld in het vroege voorjaar onder te kunnen zitten. Bij het bouwen van een veranda zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over. Kies jij voor het bouwen van je eigen veranda, of laat je deze plaatsen door een professional? 

 

Zorg voor een stabiele basis voor de veranda 

Bij een veranda is het onder meer van belang dat rottend hout voorkomen wordt. Het rotten van het hout is vaak het gevolg van vocht wat vanuit de grond in de houten palen op de hoeken van een veranda trekt. Het kan de stabiliteit van de constructie al snel ernstig verzwakken. Er zijn gelukkig verschillende oplossingen om dit tegen te gaan. Denk aan het gebruik van een betonpoer onder iedere houten paal. De betonpoer voorkomt dat het vocht in het hout trekt, dat deze het hout boven de grond laat zweven. Ook het gebruik van teer rondom het uiteinde van de hoekpaal kan een oplossing vormen. Teer beschermt het hout; het is voor het vocht niet mogelijk om in de palen te trekken. 

 

Kies uit verschillende materialen bij de bouw van een veranda 

Hoewel veel mensen voor een houten veranda kiezen, is dit niet de enige optie die je hebt. Er zijn verschillende andere materialen die je kunt gebruiken bij het ontwerp hiervan. Denk bijvoorbeeld ook eens na over een veranda van metaal. Het is belangrijk te kiezen voor een stevig RVS, om corrosie aan de veranda tegen te gaan. Een metalen frame wordt vaak gebruik met een glazen dak. Daar waar men bij een houten veranda voor een dak met een bitumen dakbedekking kiest. Het voordeel van glas ten opzichte van bitumen zit in het feit, dat het glas geen licht wegneemt uit de woonkamer als de veranda tegen de woning aan wordt geplaatst. Bij een bitumen dakbedekking kan de woonkamer snel donker worden. Houd er rekening mee bij het ontwerp van de veranda. 

 

Veranda’s met en zonder een balustrade 

Een derde aspect om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een veranda is de extra’s waarvan je deze voorziet. Vaak kiest men voor een metalen frame op een bestaand terras of voor een houten overkapping met een houten vlonder. Je kunt de veranda in dit laatste geval van een trapje naar de tuin voorzien, in combinatie met een balustrade rondom de veranda. Je kent dit vast uit de Amerikaanse wijken, waar dergelijke overkappingen met vlonder vaak voor woningen geplaatst worden. 

 

Tip: zoek op het internet naar voorbeelden van veranda’s. Het biedt je inspiratie en geeft je een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt.