FritPlaneet
Image default
Cadeau

20 interessante feiten over de Rubiks kubus

Aan de vooravond van 19 mei werd de beroemde puzzel “Rubiks kubus” 40 jaar oud. In 1974 creëerde Erne Rubik, een jonge architectuurleraar uit Boedapest, een bijna onmogelijk object.

De eerste “Magic Cube”, zoals hij toen heette, werd in 1975 verkocht in een speelgoedwinkel in Boedapest.

De puzzel bestond uit 26 unieke miniatuurblokjes. Dit omvat verborgen interne richels die in elkaar passen met andere kubussen terwijl ze kunnen roteren.

De magische kubus werd in 1980 omgedoopt tot Rubiks kubus ter ere van zijn uitvinder.

Rubik’s kubusspel
1. Rubik wilde een werkend model maken om 3D-geometrie uit te leggen.

2. Het kostte hem meer dan een maand om de oplossing voor zijn puzzel te vinden. De harde Rubiks kubus draaide en draaide, maar hij brak niet of viel niet uit elkaar. Sommige mensen proberen nog steeds uit te zoeken hoe dit gebeurt.

3. Rubik’s Cube werd in 1980 en 1981 uitgeroepen tot speelgoed van het jaar.

 

Online internetwinkel
4. Wereldwijd zijn er meer dan 350 miljoen Rubiks kubussen verkocht, waardoor het het best verkochte speelgoed aller tijden is.

5. De Rubiks kubus heeft 43 252 003 274 489 856 000 mogelijke configuraties. Met 6 gekleurde zijkanten, 21 stukken en 54 vlakken zijn er meer dan 43 triljoen verschillende configuraties mogelijk.

6. Als je de Rubiks kubus elke seconde zou draaien, zou het je 1400 biljoen jaar kosten om alle configuraties te doorlopen.

7. Als je dit project tijdens de oerknal was begonnen, was je nog steeds niet klaar.

Rubik’s Cube in elkaar zetten
8. De beste speedcubers kunnen de kubus echter in minder dan 6 seconden voltooien. Speedcubers zijn mensen die deelnemen aan spikubing, een sport waarbij deelnemers oefenen met het snel oplossen van een Rubik’s Cube.

 

breinbrekers

https://breinbrekers.be/

Gerelateerde artikelen

Rubik’s Cube Mods