FritPlaneet
Image default
Kinderen

Waarom het belangrijk is om je kind los te laten bij het buitenspelen?

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat je kind gaat buitenspelen met andere kinderen. Buitenspelen heeft namelijk enkele positieve effecten op je kind. Zo zorgt buitenspelen voor meer vrolijkheid bij je kind, meer sociale interactie, meer beweging en ontdekken kinderen meer buiten. Voor ouders is het dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat je kind zoveel mogelijk speelt. Nu weten veel ouders dit, maar wordt er nog wel is getwijfeld of ouders daar elke keer bij moeten zijn of dat je de kinderen los moet laten. Ouders willen natuurlijk de veiligheid waarborgen van de kinderen, maar ouders willen ook niet alle tijd kwijt zijn om achter de kinderen aan te lopen. Verder in dit artikel wordt besproken waarom het zo belangrijk is om je kind los te laten. Ook wordt besproken wat je als ouder kunt doen om te zorgen voor de veiligheid.

Waarom kinderen zelfstandig laten buitenspelen?

Er wordt door verschillende deskundige aangegeven dat ouders kinderen meer moeten loslaten en dat kinderen zelf maar moeten verzinnen wat ze gaan doen. Dit blijkt volgens deze deskundige goed te zijn voor de ontwikkeling van een kind. Een kind leert zichzelf te vermaken, kan vriendjes of vriendinnetjes maken, leert creatief te zijn en zal meer dingen gaan ontdekken. Tegenwoordig worden er veel maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen, denk aan rubberen tegels bij de speeltoestellen. Dit moet er voor zorgen dat er geen ernstige ongelukken kunnen voorkomen. Er wordt niet aangegeven dat je als ouder niks meer met je kind doet, maar je hoeft dus niet steeds als je kind naar buiten gaat mee te gaan. Je onderschat je kind, want kinderen kunnen zelfstandig buiten spelen, en je verliest een grote hoeveelheid tijd die je aan iets anders kan besteden.

Wat kan je doen voor de veiligheid?

Voor kinderen is het goed om buiten te spelen, en ook om dit zelfstandig of met vriendjes of vriendinnetjes te doen. Als ouder wil je wel graag dat dit veilig gebeurd. Nu worden er door gemeentes en sport en gezondheidsinstellingen al bepaalde maatregelen genomen, maar als ouder kan je ook wat doen. Ten eerste zijn afspraken belangrijk. Met je kind bepaalde afspraken maken over de tijd van spelen de plaats van spelen en met wie. Op die manier heb je toch een beetje de controle zonder dat je erbij bent. Je weet waar je kind aan het spelen is, met wie en wanneer je kind weer thuis komt. Op die manier kan je ook makkelijk even langs om te controleren of het goed gaat, of kan een ouder van het andere kind even langs gaan. Verder is het ook belangrijk wat voor kleding en schoenen je kind draagt. Ouders willen nog wel is kleding en schoenen op de groei kopen, en dit betekent dat het voor kan komen dat je kind niet makkelijk kan bewegen. Niet makkelijk bewegen kan zorgen voor vallen en andere ongelukken. Vooral kwalitatief goede kinderschoenen is belangrijk. Ouders willen nog wel is schoenen van eerdere kinderen doorgeven of overnemen van een kennis en in de praktijk blijkt dit niet handig te zijn. Versleten schoeisel zorgt ervoor dat een kind niet de bescherming heeft en uiteindelijk ook verkeerd zal gaan lopen. Als ouder wil je de controle hebben, en moet je de mogelijkheden bieden aan je kind om veilig en zelfstandig buien te kunnen spelen.