FritPlaneet
Image default
Hobby en vrije tijd

Paardrijhandschoenen kopen maar welke ben je nodig ?

Welke paardrijhandschoenen zijn er te koop?

 

Een paar goede handschoenen zijn een must voor veel paardensporters! Rijhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, maar het allerbelangrijkste is dat ze lekker comfortabel zitten. In en om stal heeft men vaak meer behoefte aan lekker warme handschoenen tijdens de winterdagen. Terwijl je als ruiter juist heel andere behoeftes heeft. De meeste ruiters gebruiken een handschoen ter bescherming, zodat de teugels niet door je handen heen snijden tijdens het paardrijden. Maar rijhandschoenen bieden ook extra teugelgrip doordat ze veelal beschikken over een anti slip binnenzijde. Ik raad jullie daarom aan om speciale rijhandschoenen te kopen voor het paardrijden, omdat niet alle handschoenen zomaar geschikt zijn voor het paardrijden. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten handschoenen die gebruikt worden in de paardensport.

 

 

 

Waarom gebruikt men paardrijhandschoenen?

Men gebruikt paardrijhandschoenen voor veel verschillende doeleinden. Denk hierbij aan:

  • Ter bescherming
  • Voor extra grip
  • Voor de warmte
  • Op concours

 

De meeste ruiters dragen handschoenen ter bescherming van hun eigen handen. Rijhandschoenen voorkomen dat de teugels door je handen snijden tijdens het paardrijden.

Sommige ruiters gebruiken paardrijhandschoenen ook voor extra teugelgrip. Speciale rijhandschoenen zijn vaak voorzien van een anti slip binnenzijde, deze zorgt voor maximale grip op de teugels. De meest bekende en goedkope rijhandschoenen zijn de zogenoemde “magic gloves”. Dit zijn elastische rijhandschoenen. De magic gloves hebben nopjes aan de onderkant om de anti slip binnenzijde’s na te bootsen. Magic gloves zijn vooral populair onder de beginnende ruiters.

Als het warm weer is, is het prettig om dunne zomer handschoenen voor het paardrijden te dragen. Deze  zomerhandschoenen hebben de speciale eigenschappen dat ze ventilerend en zondoorlatend zijn. Zo krijg je geen last van zweterige handen en kleuren ze mooi mee met de zon! Ook voor de winter zijn er speciale paardrijhandschoenen. Je kunt je voorstellen dat die lekker warm horen te zijn ter bescherming tegen de kou. Je kunt dan kiezen voor een dikkere, gevoerde variant of een speciale thermohandschoen die warmte vasthoudt. Dit is ook ideaal voor op stal.

Wanneer je op wedstrijd gaat met je paard, kun je natuurlijk niet met je roze rijhandschoenen van stal aan komen. Daarom zijn er speciale luxere rijhandschoenen voor concours ontworpen! Deze zijn altijd wit of champagne kleurig.

 

Waarom zijn er zoveel verschillende materialen paardrijhandschoenen?

Rijhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen zoals leer, katoen, fleece of imitatie leer. Er wordt veel gebruik gemaakt van mesh in handschoenen, mesh is elastisch en heeft een ventilerende werking. De ideale eigenschappen voor een paardrijhandschoen!

Voor ieder seizoen zijn andere handschoenen van verschillend materiaal geschikt. ’s Zomers kiezen ruiters voor een dunne variant, die aanvoelt als een tweede huid. Deze handschoen moet elastisch zijn maar ook ventilerend zodat je geen zweethanden krijgt. Terwijl men ’s winters juist kiest voor dikkere gebreide winterhandschoenen voor het paardrijden.

Kies je voor een ander materiaal zoals leer of imitatieleer of een suèdelook dan zijn de paardrijhandschoenen vaak voorzien van elastische inzetten op de bewegende punten voor optimale bewegingsvrijheid.

 

Waar kan ik al deze verschillende soorten paardrijhandschoenen kopen?

In vrijwel iedere ruitersportzaak kun je paardrijhandschoenen kopen. De prijs hangt af van welke persoonlijke eisen je stelt aan een paardrijhandschoen. Houd de komende periode de paardensport webshops goed in de gaten, want soms komt je goedkope paardrijkleding tegen. Meestal is het zo dat de aanbiedingen van bijvoorbeeld winter handschoen pas aan het eind van de winter voorbij komen, maar dit is zerker de moeite waard in de gaten te houden. 

 

Hoe kies ik de juiste maat handschoenen?

De meeste handschoenmaten worden weergegeven in inch. De juiste maat meet je door het breedste stuk van je hand rondom op te meten.  De tabel hier onder geeft de europerse maten weer. Deze maten gelden zowel voor paardrijhandschoenen als voor normale handschoenen.

 

Maat handschoen – Europese maat – Handomtrek (breedste punt van de hand) in cm

Maat 6 – Maat XS – 15 cm                     Maat 9 – Maat L – 23 cm

Maat 6,5 – Maat S – 17 cm                    Maat 9,5 – Maat XL – 24 cm

Maat 7 – Maat S – 18 cm                       Maat 10 – Maat XL – 26 cm

Maat 7,5 – Maat M – 19 cm                    Maat 10,5 – Maat XXL – 27 cm

Maat 8 – Maat M – 20 cm                       Maat 11 – Maat XXL – 28 cm

Maat 8,5 – Maat L – 22 cm                     

 

In de onderstaande video word er uitgelegd hoe je de maat van je handschoen opmeet.

  

Bezoek de website voor meer informatie : Klik hier